Template
Template Template
Template
Template

Főmenü


Gerincsérültek
 
Template
   Joni Eareckson 


+ Betűméret növelés | + Betűméret csökkentés


Joni, Egy lépéssel tovább

Sosem fogod elfelejteni Joni-t. Hogyan küzd egy fiatal nő teljes bénultsága és a depresszió ellen. Erről szól ez a történet. 17 éves korában Joni Eareckson fejesugrás közben balesetet szenvedett, és ennek következtében vállától lefelé telsen megbénult. Másodpercek alatt egész élete megváltozott, az addigi aktív tevékenységet és függetlenséget a teljes kiszolgáltatottság és függőség váltotta fel. De ebben a nehéz helyzetben is sikerül megtalálnia az élet értelmét.

"...akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál." (Róma 8: 28)
Joni Eareckson Tada (1949- )

A tizenhét éves Joni Eareckson csak éppen érettségizett és készült az egyetemre. Nem volt szándékában megváltoztatni a világot, tulajdonképpen azt sem tudta igazán eldönteni, milyen irányba haladjon a tanulmányaival. Egy átlagos tinédzser lány volt, érdekelte a sport, a fiúk és a szórakozás. Mivel keresztyén volt tudta, hogy Istennek nem tettszik, ahogy
õ éli hétköznapi életét. Egyszer igy imádkozott: "Istenem, kérlek tégy valamit, hogy megváltozzon az életem."

Néhány nappal késõbb a Chesapeake Bay-bõl emelték ki nyakcsigolya töréssel. A kórházban egyik barátja elolvasta neki a János 5 részébõl a 38 éves beteg meggyógyítását. "Nem tudok addig várni" - fakadt ki Joniból. "Uram, gyógyíts meg most, kérlek." A barátai több igét is olvastak , de ami a legjobban megragadta õt az a Róma 8:28 vers volt.

Joni ismerte már balesete elõtt is ezt az igeverset, de most csüggedésében, elkeseredettségében hallgatta. Amikor megértette üzenetét, akkor kezdet ráeszmélni, hogy a balesete egyáltalán nem volt véletlen. Ezt a felismerést nevezte késõbb élete legnagyobb fordulópontjának és a Róma 8:28 lett ezek után az igei támasza. Joni nem volt többé "áldozat." Megváltoztatta az életét az a felismerés, hogy Isten szereti õt és terve van vele ebben a fizikai állapotában is. Igy írt késõbb egyik könyvében: "Istennek terve és célja van még a te fájdalmaiddal is."

Barbara Walters 1975-ben interjút készített vele a "Today" mûsorban, ahol bemutatta, hogyan rajzol a szájában tartott ceruzával. 1977-ben Joni életrajza "best-seller" lett, 1980-ban filmet készítettek életérõl. Késõbb a Billy Graham misziós csoport tagjaként több országba is eljutott. (Közülünk többen is találkoztak vele 1989-ben a budapesti Népstadionban tartott evangélizáción, ahol énekelt és bizonyságot is tett.)
Megalakította a "Joni és barátai" társaságot, amelyben a mozgás korlátozottaknak nyújt segitséget. Az alapítvány mára Európa húsz országában mûködik, de megtalálhatók Latin Amerikában és Ázsiában is.

1982-ben férjhez ment Ken Tada-hoz, akivel együtt próbálnak segítséget nyújtani a világon élõ mintegy 600 millió mozgássérültnek.

Róma 8-ik részébõl tõbb igevers is mély hatással volt éltére, például a 17, 18,37. versek. A kedvence azonban a Róma 8:28 maradt.
   Vissza a lap tetejére

Template
Template Template Template
 

Óra - NaptárTemplate
Mazsolaweb - Mazsola Világa  © 2009.  - Mazsola Világa
Template