Template
Template Template
Template
Template
 
Template
   Winamp Rádió 


+ Betűméret növelés | + Betűméret csökkentés

 

rádióadás készítése, 1. rész: SHOUTcast hozzávalók letöltése
Internetes rádióadás készítése, 2. rész: SHOUTcast szerver beállítása

Internetes rádióadás készítése, 3. rész: SHOUTcast telepítése Winamp alá
Internetes rádióadás készítése, 1. rész: SHOUTcast hozzávalók letöltése

1 Amire szükségünk lesz
számítógép
internet


2 A szerver program letöltése
Először is két szoftvert kell letöltenünk, az egyik lesz a szerver, a másik egy beépülő modul, melyhez a Winamp nevű zenelejátszó program szükséges. A szerverrre mi fogunk felcsatlakozni, így majd a saját gépünkre fogunk visszacsatlakozni.
Gépeljük be a böngészőnk címsorába a www.shoutcast.com címet, majd üssünk egy ENTER-t. Az oldal betöltődése után keressük meg a menüsoron a "download" menüpontot, ahonnan le tudjuk tölteni a programot. Először töltsük le a szerver programot, klikkeljünk az ikonra, majd válasszuk ki a "Download the latest version of SHOUTcast Server" linket, ahonnan a program legfrissebb változatát tudjuk letölteni. Klikkeljünk a licensz elfogadása linkre, ezt fogadjuk el az oldal alján (Proceed to Downloading). A Shoutcastot több platformra is kifejlesztették, jelen esetben a Windowsos változatot fogjuk letölteni, kattintsunk a "Download" linkre és mentsük el. Amint ez megvan, zárjuk be az ablakot és töltsük le a másik programot.

3 A dj program letöltése
Menjünk vissza a "Download" menüponthoz, keressük meg a "be a d.j." gombot, kattintsunk rá, majd a következő oldalon a második linkre kattintsunk (Download the latest version of the SHOUTcast Broadcasting Tools for Winamp 5.x), majd a "Download the SHOUTcast DSP Plug-In for Winamp 5.x" link alatti szövegben keressük meg a "click here" linket, kattintsunk rá és töltsük le a másik programot.
A következő tippben megmutatjuk, miképp telepítsük és konfiguráljuk a szerverünket.   Vissza a lap tetejére

 

Internetes rádióadás készítése, 2. rész: SHOUTcast szerver beállítása
Most megtanuljuk, miképp telepítsük és konfiguráljuk az internet-rádióhoz szükséges szerver programot.

1 Amire szükségünk lesz
számítógép
internet
Shoutcast szerver program

2 A szerver program telepítése
A letöltésünkből telepítsük fel a "Shoutcast-dnas" nevű alkalmazást. Fogadjuk el a licensz szerződést, majd válasszuk ki, milyen telepítési módot szeretnénk: lehetőségünk van grafikus felhasználói felületre, illetve parancssoros felületre. Kezdőknek ajánlott a "GUI", azaz grafikus felület.
 


3 Állítsuk be az engedett felhasználók számát
Miután a telepítést befejeztük, zárjuk be a felugró readme fájlt. Menjünk át a Shoutcast mappájába, majd keressük meg az "sc_serv" nevű konfigurációs állományt. Alapértelmezettként ezt a jegyzettömbhöz társítja a rendszer, tehát kattintsunk rá. A szövegben állítsuk be a "MaxUser" résznél azt, hogy egyszerre hány felhasználó kapcsolódhat rá az internet-rádiónkra. A mai internetes kapcsolatok általában 1 megabittől 8 megabitig terjednek, ezért 4 felhasználótól maximum 12-ig ajánlott használni. Jelen példánkban 8-at fogunk beállítani. Ha egy lassú internetkapcsolatra nagyon sokan kapcsolódnak egyszerre, akkor elkezd szaggatni a zene, így élvezhetetlennél válik a műsor.

4 Állítsuk be a jelszavunkat
Ezután keressük meg a "Password", azaz jelszó részt. Ide bármit beírhatunk, a lényeg, hogy jegyezzük meg és ne adjuk ki senkinek, illetve üresen nem hagyhatjuk. Jelen esetben VideoSmart lesz a jelszavunk.

5 Állítsuk be a portot
A "Portbase"-nél alapértelmezettként 8000-ret adtak meg, aminek a lényege, hogy ne legyen foglalt a port. Ha mégis foglalt, írjunk be valami más számot. Ha mindezzel megvagyunk, mentsük el a fájlt.

6 Próbáljuk ki a szerver programot
Indítsuk el a szerver programunkat és a felugró ablakban, ha mindent rendben találunk, kivéve a portnál, ahol mindig mást ír, amit beállítottunk, akkor rejtsük el a szervert (menüpont: Hide monitor).
Ellenőrizzük le, hogy a szerverünk tökéletesen működik-e. Nyissuk meg a böngészőnket és írjuk be példánkban a következőket "localhost:8000", majd üssünk le egy ENTER-t. Be is jött, illetve azt láthatjuk, hogy a szerver nem fut, azaz nem kapcsolódik rá kliens.
A következő tippben megmutatjuk, hogyan használjuk élesben a rendszert.


   Vissza a lap tetejére


 

Internetes rádióadás készítése, 3. rész: SHOUTcast telepítése Winamp alá
Az előző tippből megtanulhattuk, hogyan konfiguráljuk rádiószerverünket. Most megtanuljuk, miképp használjuk ezt élesben.

1 Amire szükségünk lesz

számítógép
internet
Shoutcast szerver program
Winamp program

2 A kliens program telepítése
Indítsuk el a Shoutcast szervert, majd kattintsunk a "Hide monitor"-ra, hogy elrejtsük az értesítési területre. Lépjünk be a letöltési mappánkba és telepítsük a "shoutcast-dsp"-t, ami be fog épülni a Winamp programunkba. A "next" gomb utáni telepítési lehetőségekhez ne nyúljunk, mehetünk tovább. Most a Winamp elérési útvonalát kéri, de ezt alapból felismeri a program. A következő ablaknál
megkérdezi, hogy elolvassuk-e a readme-t, itt kattintsunk a "nem" gombra.

 
 

3 Winampon belüli beállítások
Amint ezzel megvagyunk, menjünk át a Winamp mappájába és indítsuk el azt. Alapértelmezettként a bal oldalon meg kell jelennie egy új ablaknak. Ha ez mégsem jelenne meg, kattintsunk a Winamp főablakára jobb klikkel, menjünk az "Options"-re, majd a "Preferences"-t keressük meg. Itt a felugró ablakban kattintsunk a "Shoutcast Source"-ra, majd a "Close"-ra, így már biztosan megjelenik a várt ablak. Alapból a "Connection" lapra kerülünk, ahol az "Address"-nél a "localhost" megfelel, a "Port"-nál is a 8000, kivéve ha mást használunk. Utána a jelszavunkat kell átírnunk, jelen esetben az előzőleg megadott "VideoSmart"-ra. Ügyeljünk a kis és nagy betűkre.
  

4 A zene minőségi beállításai
Mellette válasszuk ki az "Encoder" mezőben az 1-est, majd fent menjünk az "Encoder" fülre, és válasszuk ki az egyes beállítását, az "Encoder Types"-nál az "mp3 Encoder"-t, az alatt lévő "Encoder Settings"-nél pedig a minőséget. Tűrhető minőségnek mondható még a 80 kbps sztereo vagy mono beállítás, ez alatt már élvezhetetlenebb az adás, viszont minél gyengébb minőséget állítunk be, annál többen tudják egyszerre hallgatni a rádiót. Ha nagyon magas minőséget állítunk be akkor vagy szaggat vagy kevesen tudják hallgatni a műsort. Jelen esetben a 80kbps/mono minőséget választjuk.

5 A rádióadás elindítása
Menjünk át az "Output" fülre és keressük meg a "Yellowpages" gombot. A "Description" mezőnél írjuk be a rádiónk kiválasztott nevét, most a "VideoSmart Pelda" elnevezést fogjuk használni. A "Genre" mezőben írjuk be a rádiónk zenei stílusát, most a "Valami" lesz. Ha valamelyik mezőt nem töltjük ki, hibaüzenetet kapunk és nem fog felcsatlakozni a szerver. Ha a "Make this sercer public" mellett pipát láthatunk, az azt jelenti, hogy a shoutcast.com-on elérhetővé válik a rádiónk bárki számára. Ha a pipát leszedjük, csak azok tudnak csatlakozni, akik tudják az ip-címünket. Miután mindezzel megvagyunk, kattintsunk a "Connect" gombra. Amint felkapcsolódtunk, rögtön el is tudjuk indítani a zenénket, és elvileg mások is tudják hallgatni.

6 A rádióadásunk elérhetővé tétele mások számára
Menjünk át a böngészőnkbe, majd írjuk be: localhost:8000, és máris láthatjuk, hogy a szerver működik és publikus, láthatjuk melyik dal szól éppen, amit a "Listen" gombra kattintva meg is hallgathatunk. Ám ha csak a localhostot adjuk meg másnak, az nem fog tudni kapcsolódni a szerverre. A jelenlegi ip címünket úgy tudjuk megállapítani a legkönnyebben, ha felmegyünk a www.whatismyip.com nevű weboldalra. Az itt látható számot másoljuk ki, majd menjünk át a shoutcasthoz és illesszük be a localhost helyére. Ezt küldhetjük el másoknak. De ha azt szeretnénk, hogy rögtön tudják hallgatni, a "Listen"-nél a localhost részt írjuk át az ip címünkre. Innentől kezdve mások is tudják hallgatni az adásunkat. Ha esetleg routert használnánk, akkor "portfowardolni" kell a 8000-es vagy 8001-es portot. Ha továbbítunk egy portot, mindig továbbítsuk az egyel nagyobb számú portot is!
   Vissza a lap tetejére

Template
Template Template Template
 

Óra - NaptárTemplate
Mazsolaweb - Mazsola Világa  © 2009.  - Mazsola Világa
Template